Wat is EFT?

 

EFT wordt ook wel "tapping" of "kloppen" genoemd. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques.                           Het is een energetische therapie vorm. Het is een combinatie van de oosterse geneeskunde (acupunctuur) en de moderne psychologie (NLP en cognitieve therapieën). Er wordt gebruikgemaakt van meridiaan punten om de emoties die gekoppeld zijn aan een specifieke situatie te neutraliseren. 

Tijdens een EFT sessie maken we gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus (visueel) en de juiste woorden (auditief) maken we verbinding met de herinnering zodat we deze in het hier en nu weer kunnen voelen. Je gaat heel even weer terug naar dat specifieke moment en stapt er helemaal in, Je gaat weer horen wat je toen hoorde, zien wat je toen zag en voelt vooral dat wat je toen ook voelde.

Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur: we bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen, met je vingers waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

Het is een vrij simpele, veilige methode en heeft geen bijwerkingen.

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een auto, vliegtuig of lift te stappen of weer naar een feestje te gaan.                                                      Je hoeft niet meer bang te zijn voor honden of voor spreken in het openbaar. Je slaapt weer beter,                                  je prestaties en concentratie verbeteren. Kortom, je kunt weer méér genieten van het leven.


EFT is toe te passen bij emotionele of psychologische problemen, zoals bv angst en fobieën, somberheid en depressie, lichamelijke klachten, liefdesverdriet, irritaties over situaties en of personen, belemmerende overtuigingen, leerproblemen en het verbeteren van sportprestaties en nog veel meer.

Gary Craig, grondlegger van EFT, zegt: “Try it on everything!”                                                                                           Hij baseert zijn methode op de volgende stelling:

"Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van het lichaam".

Met EFT kun je die verstoring opheffen zodat de energie weer vrij kan stromen door je lichaam.                            Hiermee hef je de stress reactie op die in eerste instantie is ontstaan, waardoor je negatieve emoties voelde.


EFT heeft bij het overgrote deel van de mensen effect. Het effect is afhankelijk van verschillende factoren;       waaronder de soort klachten en de complexiteit ervan.

Theorie en wetenschappelijk onderzoek:

Er zijn verschillende verklaringen voor de werkzaamheid van EFT.
De theorie van de grondlegger, Gary Craig, is gebaseerd op de klassieke Oosterse geneeskunde. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat lichamelijke en emotionele klachten een verstoring in het energiesysteem zijn. Door het kloppen op de acupunctuurpunten wordt het energiesysteem in balans gebracht en verdwijnen de klachten. Inmiddels weten we dat het kloppen een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed, verbindingen in het brein veranderen, de werking van je immuunsysteem wordt verbeterd.

Al 5000 jaar geleden is het energie systeem in ons lichaam ontdekt door de chinezen. In ons lichaam bevindt zich een meridiaan systeem en door dit systeem stroomt de 'oerkracht' of 'levensenergie' of 'chi'. In India noemen ze het 'prana' in het Sanskriet. De meridianen zijn verbonden aan ons zenuwstelsel en deze staat weer in verbinding met ons immuun systeem. Stroomt de chi of levensenergie ongestoord door ons systeem; dan bevinden we ons in een staat van welzijn en gezond evenwicht. Wordt de stroom belemmerd dan dan bestaat er een disharmonie, een blokkering die tot ziekte en negatieve symptomen leidt. De acupunctuur en acupressuur zijn bekende geneeswijzen die op deze oeroude kennis berust zijn.

 

Op de site van Stichting EFT en EFT International kun je nog veel méér informatie en links vinden.

 


Claudia Meijer is aangesloten en gecertificeerd bij: