Wat is EFT?

 

EFT wordt ook wel "tapping" of "kloppen" genoemd. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques.                           Het is een energetische therapie vorm. Het is een combinatie van de oosterse geneeskunde (acupunctuur) en de moderne psychologie (NLP en cognitieve therapieën). Er wordt gebruikgemaakt van meridiaan punten om de emoties die gekoppeld zijn aan een specifieke situatie te neutraliseren. 

Tijdens een EFT sessie maken we o.a. gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus (visueel) en de juiste woorden (auditief) maken we verbinding met de herinnering zodat we deze in het hier en nu weer kunnen voelen. Je gaat heel even weer terug naar dat specifieke moment en stapt er helemaal in, Je gaat weer horen wat je toen hoorde, zien wat je toen zag en voelt vooral dat wat je toen ook voelde.

Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur: we bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen met je vingers waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd. Hierdoor wordt je enerzijds rustig; je stress hormoon cortisol verlaagd en anderzijds krijgt je amygdala een seintje dat er geen gevaar meer zit op deze situatie.

Wanneer het alarm is weggehaald van de situatie, voel je dat de emotionele lading weg is en zo krijg je ruimte om er anders naar te kijken. Eenmaal weggehaald is blijvend weggehaald.

 

Er zijn 4 manieren of startpunten om met EFT aan de slag te gaan, te weten:

- Lichamelijke klachten

- Negatieve emoties

- Gebeurtenissen/situaties waar je nare herinneringen aan hebt

- Overtuigingen

 

Zie het als een boom; de blaadjes zijn de lichamelijke klachten, de takken staan voor de emoties, de stam is de gebeurtenis en de wortels staan voor de belemmerende overtuigingen, sterke gedachtes die je over jezelf hebt; zoals bijvoorbeeld "ik ben niet goed genoeg", "ik moet het wel goed doen", "daar ben ik niet goed in" etc.

 

Aan deze overtuigingen/sterke gedachten, hangen allerlei situaties aan vast waar je dat zo gevoeld hebt. Elke keer wanneer er zich een vergelijkbare situatie voordoet, denk je; zie je wel, ik ben niet goed genoeg of ik kan het niet, zie je ik ben het gewoon niet waard enzovoorts. En zo wordt jouw overtuiging sterker en sterker en ga je er onbewust naar handelen. 

 

Wanneer je je negatieve emoties niet opruimt, kan zich dit gaan uiten als fysieke klachten in je lichaam zoals hoofdpijn, nek- schouderpijn, maagpijn etc. We zijn snel geneigd om dan een paracetamol te nemen en nog 1 en nog 1.. En als het niet weg gaat, gaan we naar de dokter want die moet het maar oplossen..poedertje hier, medicijntje daar...en het gaat even goed maar komt toch weer terug. Misschien zou je eens kunnen kijken naar wat er emotioneel ten grondslag ligt aan jouw klacht en niet meteen naar de medicijnkast grijpen maar kijk en voel eens in je lichaam...wat speelt daar?    Wat wil jouw lichaam jou vertellen? Lichamelijke klachten zijn een signaal van je lichaam, het roept eigenlijk; Hey kijk hier eens naar, geef dit eens aandacht...

Het is een vrij simpele, veilige methode en heeft geen bijwerkingen.

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin; Je voelt je vrijer en lichter en je hebt meer zelfvertrouwen. Je maakt je dan veel minder druk om wat andere mensen van jou vinden, je durft je meer uit te spreken en weet veel beter je grenzen aan te geven. Je voelt je veel meer zelfverzekerder en bent veel minder aan het malen in je hoofd. 

Je durft weer in een auto, vliegtuig of lift te stappen of weer naar een feestje te gaan. Een presentatie te geven of voor een grote groep mensen te staan. Je hoeft niet meer bang te zijn voor honden. Je slaapt weer beter, je prestaties en concentratie verbeteren. Kortom, je kunt weer méér genieten van het leven.


EFT is toe te passen bij emotionele of psychologische problemen, zoals bv angst en fobieën, somberheid en depressie, lichamelijke klachten, liefdesverdriet, irritaties over situaties en of personen, belemmerende overtuigingen, leerproblemen en het verbeteren van sportprestaties en nog veel meer.

Gary Craig, grondlegger van EFT, zegt: “Try it on everything!”                                                                                           Hij baseert zijn methode op de volgende stelling:

"Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van het lichaam".

Met EFT kun je die verstoring opheffen zodat de energie weer vrij kan stromen door je lichaam.                            Hiermee hef je de stress reactie op die in eerste instantie is ontstaan, waardoor je negatieve emoties voelde.


EFT heeft bij het overgrote deel van de mensen effect. Het effect is afhankelijk van verschillende factoren; waaronder de soort klachten en de complexiteit ervan.

Theorie en wetenschappelijk onderzoek:

Er zijn verschillende verklaringen voor de werkzaamheid van EFT.
De theorie van de grondlegger, Gary Craig, is gebaseerd op de klassieke Oosterse geneeskunde. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat lichamelijke en emotionele klachten een verstoring in het energiesysteem zijn. Door het kloppen op de acupunctuurpunten wordt het energiesysteem in balans gebracht en verdwijnen de klachten. Inmiddels weten we dat het kloppen een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed, verbindingen in het brein veranderen, de werking van je immuunsysteem wordt verbeterd.

Al 5000 jaar geleden is het energie systeem in ons lichaam ontdekt door de chinezen. In ons lichaam bevindt zich een meridiaan systeem en door dit systeem stroomt de 'oerkracht' of 'levensenergie' of 'chi'. In India noemen ze het 'prana' in het Sanskriet. De meridianen zijn verbonden aan ons zenuwstelsel en deze staat weer in verbinding met ons immuun systeem. Stroomt de chi of levensenergie ongestoord door ons systeem; dan bevinden we ons in een staat van welzijn en gezond evenwicht. Wordt de stroom belemmerd dan dan bestaat er een disharmonie, een blokkering die tot ziekte en negatieve symptomen leidt. De acupunctuur en acupressuur zijn bekende geneeswijzen die op deze oeroude kennis berust zijn.

 

Op de site van Stichting EFT en EFT International kun je nog veel méér informatie en links vinden.

 


Aangesloten bij stichting EFT, student bij EFTi en gecertificeerd bij UNLP en NVNLP